Abrikozenflap |
Ingrediënten voor het deeg n 150 gr bloem n 100 gr boter n 1 eierdooier n ½ citroen n 1 eetlepel room Ingrediënten voor de vulling n 750 gr abrikozen n 1 glas water n 100 gr suiker n 4 eieren n 50 gr boter n 1 eetlepel paneermeel n 50 gr amandelpoeder n 2 eetlepels fijne griessuiker n poedersuiker om te versieren |
|
Bereiding
n Zeef de bloem, maak in het midden een kuiltje
n Doe daarin de in vlokjes verdeelde boter
n Kneed het deeg lichtjes en voeg de eierdooier en
het citroensap toe
n Kneed nogmaals lichtjes en voeg de room toe
n Rol het deeg tot een bal en laat een kwartiertje
rusten
n Rol het deeg uit en bekleed er een rechthoekige
beboterde vorm mee
n De deegbodem voorbakken
n Halveer ondertussen de abrikozen en verwijder de
pitten
n Pocheer de vruchten in suikersiroop
n Roer de eierdooiers met de boter tot een glad
mengsel
n Voeg het paneermeel, het amandelpoeder en de fijne
griessuiker daaraan toe
n Klop de eiwitten tot stevige
sneeuw en schep die door de crème
n Schik de gepocheerde abrikozen
op de voorgebakken taartbodem en giet de crème erover
n Gedurende 10 minuten in de
oven zetten
n Versier de flap met een hele
abrikoos en bestrooi met poedersuiker
Fruit inkopen en bewaren
n Het zachte, rode zomerfruit dat in bakjes te koop
is, schimmelt snel. Daarom is het goed om zo een doosje even na te kijken op
beschimmelde exemplaren. Thuisgekomen kunt U het fruit het best op een bord
uitspreiden en in de koelkast zetten tot gebruik. Het beste kunt u het fruit
nog dezelfde dag eten.
n De wat hardere vruchten zoals meloen, perziken,
nectarinen en abrikozen kunt U op de fruitschaal bewaren
n Als U zo lang mogelijk van zomerfruit wilt genieten
kunt U dit ook prima invriezen. Ontdooid fruit is wel iets zachter dan vers
fruit, maar de smaak blijft goed bewaard. Zo gaat het het best: de
schoongemaakte vruchten uitspreiden op een bakplaat of dienblad en in de
diepvriezer zetten. Als de vruchten bevroren zijn, per portie in zakjes of
doosjes verpakken.
n Bessen kunt U voor U ze
verpakt het best eventjes met suiker omscheppen.
Perentaart |
Ingrediënten
(8 pers of middelgrote taart) n 185 gr amandelpoeder n 110 gr zachte boter n 100 gr fijne suiker n 3 eieren n ½ koffielepel gemalen kardemom (of kaneel) n 3 afgestreken koffielepels cacaopoeder n 1 bakklare kruimeldeegbodem n 2 peren, geschild en in partjes n 2 eetlepels grove griessuiker |
|
Bereiding
n
Doe
het amandelpoeder, de boter, de suiker, de eieren, de kardemom (of kaneel) en
het cacaopoeder in een mengkom
n
Bewerk
tot een homogeen mengsel
n
Strijk
het uit op een bakklare kruimeldeegbodem
n
Snij
2 geschilde peren in partjes en schik ze op de bodem
n
Bak
de taart 20 minuten in het midden van de oven, op 200°C
n
Bestrooi
met 2 eetlepels grove griessuiker
n
Zet
nog 10 minuten in het midden van de oven
n
Laat
een paar minuten afkoelen in de vorm en dan - eventueel - verder op een
rooster. Want deze taart is ook lauw héérlijk!
Tip
n Neem een springvorm, dat ontvormt makkelijk. Druk
het deeg wel goed omhoog tegen de rand van de vorm zodat de vulling (die eerst
wat zacht wordt voor ze stolt) er niet meteen uitloopt