Bramensoufflé met chocoladeschotsen |
Bereiden: 30 min, wachten: 25 min
Ingrediënten
(4 pers) n 300 gr bramen n 100 gr pure chocolade n 2 eetlepels pijnboompitten, geroosterd en
fijngehakt n 25 gr roomboter n 25 gr bloem n 150 ml volle melk n 4 eieren, gesplitst n 150 gr suiker poedersuiker n bakpapier n staafmixer n 4 kleine souffléschaaltje |
|
Bereiding
n
Verwarm
de oven tot 200°C
n
Pureer
de bramen op een hand na met de staafmixer en zeef de puree
n
Smelt
de chocolade au bain-marie of in de magnetron
n
Strijk
de chocolade op bakpapier uit tot 2 mm dikte en strooi de pijnboompitten erover
n
Laat
in de koelkast opstijven
n
Smelt
op laag vuur de boter
n
Bak
de bloem 1 minuut zonder te kleuren
n
Giet
de melk erbij en klop in 1 minuut glad
n
Voeg
van het vuur de bramenpuree toe
n
Roer
de losgeklopte eidooiers erdoor
n
Klop
de eiwitten niet helemaal stijf
n
Voeg
de suiker toe en klop de eiwitten nu stijf
n
Spatel
door het bramenmengsel
n
Schep
de soufflébasis in de ingevette vormen of mokken
n
Strijk
de bovenkant glad en bak de soufflés in de voorverwarmde oven in 15 à 20
minuten lichtbruin
n
De
deur dicht houden!
n
Breek
de chocolade
n
Neem
de soufflés voorzichtig uit de oven en bestrooi ze met poedersuiker en serveer
direct met de chocoladeschotsen
Tip
n
De
soufflé komt uit de klassieke Franse keuken: souffleren betekent rijzen. Wilt u
dat de soufflé extra mooi en gelijkmatig rijst, maak dan langs de rand van de
vorm met een natte vinger een gootje in het mengsel. Serveer de soufflé direct
en zorg dat de weg tot de tafel kort en tochtvrij is. Zodra de warme lucht in
de soufflé afkoelt, zakt hij namelijk in. Maar ook dan is hij nog heel
smakelijk