Verrukkelijke Yule Log-cake |
recept van Nigella Lawson
Ingrediënten
voor de cake (12 porties) n 6 eieren n 150 gr kristalsuiker n 60 gr cacao n 1 theelepel vanille-extract n 3 à 6 theelpels poedersuiker Ingrediënten
voor het glazuur n 175 gr pure choclade, gehakt n 250 gr poedersuiker n 225 gr zachte boter n 1 eetlepel (15 ml) vanille extract |
|
Bereiding
n
Verhit
de oven tot 180°C
n
Klop
de eiwitten tot het schuim zachte pieken vormt
strooi er 50 gr suiker bij en blijf kloppen tot het in stijve pieken
blijft staan
n
Klop
de eierdooiers en de rest vasn de suiker tot een schuimige, gele en dikke mix
n
Doe
er het vanille extract bij , strooi er door een zeef de cacao over en spatel er
dooreen
n
Spatel
er in 3 porties de rest van het schuim door
n
Bekleed
een bakvorm voor een rol met bakpapier en laat het papier flink overhangen
n
Vouw
het in de hoeken, zodat het vastligt Giet er het beslag in en bak 20 minuten
n
Laat
de cakeplak iets afkoelen voor U hem op een ander stuk vetvrij papier stort
n
Laat
voor het glazuur de chocolade smelten en afkoelen
n
Doe
de poedersuiker in een keukenmachine en verwijder de klontjes
n
Doe
er de boter bij en laat draaien tot U een zacht mengsel hebt
n
Voeg
er de gekoelde gesmolten chocolade en vanille-extract aan toe en druk weer op
de pulseknop tot U een glad glazuur hebt
n
Leg
de plak chocoladecake op een groot stuk bakpapier
n
Smeer
een dunne laag glazuur over de hele plak, tot aan de randen
n
Rol
de plak vanaf een lange zijde op
n
Doe
dat vanaf het begin af aan goed strak door druk uit te oefenen op het bakpapier
n
Snij
de rol aan één of beide kanten schuin af
n
Bewaar
de afgesneden stukken
n
Leg
de Zwitserse rol op een plank of een lange schaa
n
Maak
een paar zijtakken van de stukken die U eerder van de randen had afgesneden. U
krijgt dat effect door een afgesneden stuk tegen de rol aan te leggen zodat het
lijkt alsof er een tak uit de stam komt
n
Smeer
de kerststam in met de rest van het glazuur en bedek de afgesneden uiteinden en
de takken
n
Trek
met een vork een schorsachtig patroon in het glazuur en breng concentrische
cirkels aan
n
Bestrooi
met poedersuiker